Verloren Verhalen

Op 5 en 6 oktober hebben wij, de 3e bachelors 2016-2017, voor het eerst kennisgemaakt met Doel en de Polders. Een gebied die we hebben gedoopt tot Doelland. Die tweedaagse stond in het teken van ontdekkingen. Het ontdekken van de streek, van Doel, maar ook het ontdekken van nieuwe verhalen, namelijk die van Benjamin en Katrin. Zij verzamelen objecten die een verhaal vertellen, het verhaal van Doel en het Poldergebied.

Er werd ons tijdens die tweedaagse gevraagd om ook “verhalenverzamelaars” te worden. We moesten elk een object/relict zoeken die onze kijk op de Polderproblematiek kenmerkte. Na twee dagen kwamen er heel diverse voorwerpen op tafel, gaande van een maiskolf tot een oude foto gevonden in een verlaten huis. Het waren niet alleen verschillende objecten, ook de verhalen erachter verschilden van persoon tot persoon.

Deze objecten en verhalen werden omgetoverd tot ware museumstukken zodat ze zo een plaatsje konden krijgen in het PolderMAS, de “Grot van Ali Baba” van de Polders met Benjamin in de rol van Ali Baba.

Hier hebben we een selectie van vier relicten. De mooiste objecten met een nog mooier verhaal.

“Het Verlaten Telefoonboek” – Laura De Meyer

Telefoongids 2017

Gloednieuwe dikke gids waarin 54 Doelse telefoonnummers te vinden zijn.
Rinkelt die telefoon vandaag nog? Wordt in 2017 nog opgenomen?
Vult het schelle geluid de lege straten? Is het abonnement verlengd?
Als bevolking overal stijgt waarom daalt het dan hier?
Werd de laatste telefoonrekening betaald?
Moeten we wachten tot er helemaal geen Doelenaar meer in de gids staat?
Is het een teken dat enkele mensen nog genoeg hoop hebben?
Shrijft dit boek geschiedenis als laatse telefoongids voor Doel? Is dit een geschiedenisboek?

Als ik je opbel, geef je me dan antwoord?

“De Overdracht van Tradities” – Morgane Lahaye

Het object sprak mij aan omdat het voor mij stond voor de kinderen die terug in Doel komen feestvieren. De kinderen die terug een nieuw toekomstperspectief bieden. Er worden opnieuw oude gebruiken doorgegeven en nieuwe herinneringen gemaakt.

Er hangt ook een andere betekenis aan vast, namelijk die van de landbouw die altijd al een belangrijke rol speelde in de Polders. De handen symboliseren het urenlange wroeten in de aarde van de boeren.

Het object heeft ook een luguber kantje. De handen kunnen gezien worden als handen die uit graven kruipen. Dat staat dan weer voor de doodse sfeer die nu in Doel heerst. Het vormt dus ook een aanklacht. De vernieling van deze dorpsgemeenschap mag niet onopgemerkt voorbij gaan.

“Het Doodsprentje” – Sil Vintioen

Dit doodsprentje is een aanklacht tegen de onmenselijke manier waarop de bewoners van Doel –én haar Polders- reeds jarenlang door de beleidsmakers worden behandeld. Tientallen gezinnen –elk met hun eigen waardevolle verhaal- werden zonder pardon op straat gezet omwille van de zogenaamde ‘natuurcompensatiegebieden’.

Wat nog rest zijn lege huizen met inderhaast achtergelaten herinneringen, gaande van kledingstukken tot röntgenfoto’s, overgelaten aan de natuurelementen. De verhalen achter deze herinneringen zullen we waarschijnlijk nooit meer te weten komen, ze zijn verworden tot anoniem publiek goed…

Maar juist daarom is het belangrijk deze herinneringen aan te grijpen als een kans tot protest, zodat we hen, die zonder enige vorm van empathie over het lot van vele onschuldige mensen beslissen, op de gevolgen van hun daden wijzen.

 

“Het Hoefijzer” – Dries Coopman

Een intrigerend object, omdat het een veranderende levensstijl in de Polders weerspiegelt. Waar vroeger de schuren voor voedselopslag dienden, werden ze menagerieën. Het paard als landbouwhulp is verdwenen en vervangen door machines.

Dit restant van een hoefijzer illustreert de verandering binnen onze maatschappij en doet ons even stilstaan bij hoe het vroeger was. Ook al verdween dit artefact uit het collectieve geheugen, werd het omhoog geploegd en gelinkt met het verleden. Dit hoefijzer is een deel van het erfgoed van Doel, de Polders en de vroegere landbouw. Het doet ons even achterom kijken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s