Week 4: De thema’s opgelijst.

Na ons bezoek aan Doelland hebben we een beter beeld gekregen van alles wat er daar gaande is. Maar voor we aan de opdracht kunnen starten, moet er nog heel veel onderzocht worden. Dat gebeurt in verschillende groepen, elk met een eigen thema.

Alles komt aan bod, van economie tot grondonderzoek, maar ook culturele zaken zoals verhalen en erfgoed krijgen een belangrijke rol. Er zijn in totaal tien verschillende thema’s, die werden de laatste twee weken onderzocht en er kwam al veel nieuwe informatie naar boven.

Op donderdag 27 oktober is het tijd voor de presentatie van het eindresultaat.
Ben je daarnaar benieuwd? Houd zeker onze blog in de gaten!

Als voorproefje krijgen jullie hier een overzicht van de verschillende thema’s en wat ze precies inhouden:

Drijvende Haven

Dit thema bespreekt de thematiek van de haven van Antwerpen. Zijn geschiedenis (de verschillende verschuivingen en uitbreidingen die er zijn geweest ), hoe het nu zit met de uitbreiding en hoe het in de toekomst zou kunnen evolueren.
De haven speelt de hoofdrol in de problematiek van Doel-Land, een goed inzicht ervan is dus noodzakelijk om verder te kunnen .

Water en Bodem

In het ‘Water en Bodem’- team wordt er gekeken naar drie  aspecten: bodemsamenstelling en beïnvloeding door landbouw, watergebruik en -vervuiling door de haven en het verschijnsel van eb en vloed (ruimtelijke dynamiek, overstromingen, ontstaan slik en schorre, …). Verzilting, zout, brak en zoet: in de polders proef je het zout in de wind en op het land.

Slib en Bagger

Het thema ‘Slib en Bagger’ sluit nauw aan bij ‘Water en Bodem’, maar zij onderzoeken hoe het precies zit met de slib in de regio. Hoe het gebaggerd wordt en waar het dan terecht komt.

Veiligheid en Dijken

De groep ‘Veiligheid en Dijken’ bekijkt  enerzijds naar de waterbeheersing, het ontstaan van de dijken, de verschillende soorten dijken en hun landschappelijk impact. Sigmaplan, alternatieve dijken / waterbeheersing, een polder kan niet zonder of toch…

Aan de andere kant kijken ze naar de verschillende veiligheidsmaatregelen in de regio: de veiligheid omtrent de kerncentrale, de verschillende veiligheidsdiensten, wat er wordt gedaan tegen vandalisme…

Voeding en Energie

Voeding en energie zijn twee belangrijke economische motoren van de streek. Vroeger zorgde turf voor de nodige energie, nu heeft de kerncentrale het overgenomen. Landbouw en voedselproductie heeft doorheen de geschiedenis een belangrijke rol gespeeld in Doel-Land. Dit team onderzoekt hoe het vroeger was, hoe het nu is en hoe het verder zou kunnen gaan.

Polderkapitalisme

De impact van diverse economische win modellen hebben de  streek onmiskenbaar bepaald. Dit team brengt dit in kaart maar  onderzoekt ook hoe het in de toekomst kan, wat na de kerncentrale? Invloed van verzilting? Herbestemming van gronden? . . .

Schuur en Schaal

Eén van de belangrijkste actoren in het erfgoed verhaal zijn de schuren. Ze zijn niet weg te denken uit het Polderlandschap. Vooral hun schaal valt op, in dit vlakke land steken ze duidelijk boven alle andere seculiere bebouwing uit en dat heeft een goede reden…

Natuur en Dieren

Het poldergebied wordt natuurlijk ook gekenmerkt door zijn prachtige natuur en grote diversiteit aan diersoorten. Het thema ‘Natuur en Dieren’ bekijkt dit, maar onderzoekt ook de problematiek van de niet onbesproken ‘natuurcompensaties’

Kerk en Leven

‘Kerk en Leven’ onderzoekt het dagdagelijkse leven van de bewoners uit Doelland. Waar doen die mensen hun boodschappen, welke route gebruiken ze iedere dag? …
Vroeger speelde de Kerk een belangrijke rol in dat dagdagelijkse leven, maar hoe zit dat nu? … en wat met de kerken?

Relicten en Verhalen

Dit is het thema dat draait rond  perceptie: welk is het beeld dat van Doel-Land bestaat ? In binnen- en buitenlands pers, hoe denken de bewoners erover? Hoe zien wij, buitenstaanders, de streek?  Welke zijn de kleine en grote verhalen? In een  streek die zo dikwijls diep in het hart werd geraakt tieren de verhalen welig.

Nog enkele sfeerbeelden …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s