Week 5: Kennis wordt gedeeld

Week 5 stond in het teken van kennis delen.
In de voormiddag leerden we veel bij van de twee lezingen. De eerste lezing was van Jeroen Janssen, dorpstekenaar van Doel die na een aantal jaren een hechte band heeft gecreëerd met de Doelenaars. Hij heeft ons dus vooral veel verteld over de mensen die hij daar allemaal heeft ontmoet, want dat is hetgeen dat hem het meest interesseert als kunstenaar.
Wil je weten hoe hij in Doel is geraakt, hoe hij te werk gaat en wat hem nog bezighoudt?
Ons volgend artikel zal volledig aan hem en zijn werk besteed worden.
De tweede lezing was van een heel andere aard. Onze gast was namelijk Hans Bock, coördinator Linker Oever voor de gemeente Beveren. Hij heeft ons een mooi overzicht gegeven van de geschiedenis van het ruimtelijk kader van Doel. Aan de hand van hele goede en duidelijke kaarten werd ons duidelijk wat de plannen van de haven en de overheid zijn geweest doorheen de jaren. We hebben ook bijgeleerd over het GRUP (gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) en de nieuwe complexe projecten.
De gemeente Beveren is de andere partij in de problematiek van Doel-Land. Het was dus zeer leerrijk om hun standpunt te horen.
Als u meer te weten wil komen over complexe projecten en de ingediende alternatieven voor de havenuitbreiding kan u een kijkje nemen op: Extra Container Capaciteit Antwerpen .
Het waren twee lezingen over twee totaal verschillende onderwerpen met een heel andere kijk op de situatie, maar we hebben van beiden veel geleerd.

14479517_1239766739418859_1039584912342301630_n
Schets die Jeroen Jassen maakte tijdens de lezing van Hans De Bock. Neem zeker een kijkje op zijn Facebookpagina https://www.facebook.com/DorpstekenaarDoel/?fref=ts

Na die twee boeiende lezingen was het tijd voor de eindpresentatie van onze onderzoeken. De tien verschillende thema’s hadden alle tot nu toe verzamelde informatie samen gebundeld op verschillende posters op A1 formaat. Het lokaal werd omgetoverd tot een ware tentoonstellingsruimte over Doel-Land. U kunt binnenkort dat resultaat digitaal terugvinden op onze website. We laten het u zeker weten, van zodra het online staat.
Naar aanleiding van het onderzoek en de gevonden informatie moest ieder groepje een visie opstellen voor de verdere ontwikkeling van Doel en de Polders. Er kwamen heel diverse ideeën aan bod, van satellietsteden tot ringdijken, maar ook het gedeeltelijk laten overstromen van het gebied en open musea kwamen aan bod. Die visies worden nu per team nog verder uitgewerkt en hopelijk komt er na het samenbrengen van de verschillende ideeën, een sterk masterplan uit voor Doel-Land.

Volgende week (2 en 3 november) brengen we een bezoek aan Rotterdam en Amsterdam. U mag dus zeker een verslag verwachten van die tweedaagse!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s