De Ceuvel

We zijn nu al enkele weken terug van onze leerrijke uitstap richting Amsterdam en Rotterdam. Twee projecten zouden we toch nog graag extra in de verf zetten omdat we deze zo de moeite vonden. In deze blogpost beginnen we met De Ceuvel.

Na een lange fietstocht door Amsterdam-Noord kwamen we aan bij De Ceuvel. Omdat we toch al een hele tijd op de fiets zaten was bij enkelen de nood hoog. Terwijl we de site verkenden, ontdekten we al snel dat het café werd verbouwd. We waren om die reden genoodzaakt aan te kloppen bij enkele bedrijven die daar gevestigd zijn voor onze sanitaire stop. Door deze toevalligheid zijn we heel wat te weten gekomen over deze unieke plek.

De locatie van De Ceuvel was een voormalige scheepswerf. Doordat deze zo vervuild en verlaten was, diende de kans voor een nieuwe invulling zich aan. De grond werd 10 jaar ter beschikking gesteld en in 2012 diende een groep architecten, Space & Matter genaamd, het winnende plan in. Het project hield in dat men met behulp van oude woonboten, een ‘verboden tuin’ en een groep interessante mensen een creatieve plek zou ontwikkelen in Amsterdam-Noord.

De bedoeling van deze onderneming is om de hele locatie na 10 jaar schoner terug te geven aan de stad Amsterdam. Dit zal gebeuren door middel van het ontwikkelen van een zuiverend park. Het aanleggen van een ‘verboden tuin’ zal hierbij een grote rol spelen omdat deze zal zorgen voor de zuivering van de vervuilde bodem. Zo worden er onder anderen hyperaccumulatoren en excluders in geplaatst. Deze plantensoorten nemen metalen gemakkelijk in zich op. Ook een biovergistingsinstallatie zal zijn werk doen door de biomassa om te zetten in energie.

De woonboten werden tweedehands verkregen door woonbootbewoners. De toekomstige huurders verbouwden eigenhandig hun boot. Daarna werden ze op het land getild. Er ontstond een ‘haven’ die vol kwam te liggen met atelierboten en de planten zorgden voor een zee van groen. Uiteraard werden er ook steigers voorzien die je De Ceuvel op een dynamische manier laat ervaren.

 Naast de woonboten waarin bedrijven zich vestigen zijn er ook andere boten en interessante plaatsen op de site. Er zijn 3 boten die vrij zijn voor verhuur. Je kan er vergaderingen, presentaties, workshops, werksessie,… houden met je bedrijf. Een andere fijne plaats is het café de Ceuvel. Al hun producten zijn duurzaam, biologisch, fairtrade of van lokale oorsprong. Het café zal ook zorgen voor de catering als er een ruimte verhuurd wordt.

Het resultaat van deze onderneming is een creatieve werkplek gericht op duurzaamheid met plaats voor cultuur, voor een hapje en een drankje. Het heeft zich ontwikkeld tot één van de meest unieke stedelijke experimenten in Europa.

Als het van ons afhangt, zeker een bezoekje waard!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s